Tänään alustin sämpylätaikinan ennen kävelylenkkiä ja reippailun jälkeen paistoin sämpyläsolmut ja hyvältä maistui kahvin kera. Ohjeen nappasin Myllyn Paras -grahamtäysvehnäjauhopussin kyljestä. Ehdottomasti kokeilemisen arvoisia. Tosin minun solmut eivät taida olla solmuja nähnytkaän, mutta jotain ehkä sinne päin.

 

Taikina:

5 dl vettä (tai maitoa)

50 g hiivaa

2 tl suolaa

1 rkl siirappia

4 dl grahamtäysvehnäjauhoja

7-8 dl (erikos)vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä tai voisulaa

 

Lämmitä neste. Laita kulhoon, hiiva, siirappi (minä tuplasin siirapin määrän, tein 2,5 dl:n taikinan ja laitoin siihen n. 2 rkl siirappia) ja suola ja kaada päälle lämmitetty neste. Lisää grahamjauhot ja osa vehnäjauhoista. Lisää rasva ja alusta taikina loppuun vehnäjauhoilla. Kohota taikinaa n. 15 min. Pyöritä sormen paksuisia takoja pituudeltaan n. 25 cm ja tee tangosta löysä solmu. Kohota sämpyläsolmuja n. 15 min. Voitele maidolla (tämä minulta jä tekemättä) ja paista 225 asteisessa uunissa keskitasolla 10-15 min. Minä paistoin kiertoilmauunissa 220 asteessa n. 12 min.

grahams%C3%A4mpyl%C3%A4solmut-normal.jpg