Tänään innostuin jälleen sämpylöiden teosta ja kun aina pitää kokeilla uutta, niin pitihän se taas hakea uusi ohje. Tämän sämpyläohjeen löysin www.kotikokki.fi -sivustolta. Tämä ohje on mielestäni paras, jonka olen tähän mennessä löytänyt. Ohje on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Sämpylätaikina kohosi jumpalla oloajan ja jumpan jälkeen pyöritin sämpylät ja kyllä  lämpimät sämpylät maistuivat hyviltä kahvin kera.
 
TAIKINAN JUURI
2½ dl vettä, maitoa tai piimää
25 g tuorehiivaa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl sokeria, siirappia tai hunajaa (laiton 2 rkl siirappia)
 
Lisäksi
1 tl suolaa
4-5 dl sämpyläjauhoja
Lisää 
2 rkl öljyä (laitoin 0,25 dl)
 
Ohjeet   Valmistusaika 60 min
1. Lämmitä neste (vesi, maito tai piimä) kädenlämpöiseksi. (37C)
 
2. Murenna hiiva nesteeseen ja sekoita vispilällä.
 
3. Lisää sokeri/hunaja/siirappi ja 2dl vehnäjauhoja. Sekoita taikinaa vispilällä voimakkaasti.
 
4. Peitä taikinan juuri leivinliinalla ja jätä se kohoamaan lämpimään paikkaan noin 10-15 minuutiksi.
 
5. Kun juuri kuplii, lisää siihen suola ja jauhoja vähitellen. Alusta samalla taikinaa kädellä. Lisää öljy ja alusta edelleen lisäten jauhoja tarvittava määrä. Taikina alkaa olla valmista, kun se irtoaa käsistä ja kulhosta. Minä kohotin tässä vaiheessa taikinan.
 
6. Ota esille pelti ja leivinpaperi. Siirrä taikina puhtaalle ja jauhoitetulle pöydälle. Vaivaa taikinasta ylimääräiset ilmakuplat pois.
 
7. Pyörittele palat sämpylöiksi ja nosta ne pellille leivinpaperille kohoamaan 10-15 minuutiksi. Peitä leivinliinalla ja laita uuni kuumenemaan 225C. (Jos sinulla ei ole kiire, voit myös antaa  niiden kohota hieman kauemmin. Mitä kauemmin, sen parempi). Minä laitoin uunin 220 asteeseen ja paistoin sämpylöitä n. 15 min.
 
8. Paista sämpylät uunin keskitasossa 10-15 minuuttia. Minä voitelin sämpylät kananmunalla, johon sekoitettu 1 rkl vettä.
 
9. Nosta sämpylät pois pelliltä. Jos haluat, että kuori pehmentyy, peitä sämpylät leivinliinalla.
 
maistuvat%20s%C3%A4mpyl%C3%A4t-normal.jp