Nyt kävi niin ikävästi, että leivinjauhe pääsi loppumaan ja se hieman rajoittaa leipomista. Näin ollen surffailin tänään netissä ja löysin ohjeen, johon ei tarvita mitään nostatusainetta ja päivä oli pelastettu.Minusta piirakka oli hyvää, tosin vaikea leikata, mutta makuhan se on pääasia. Tässä kastke on jo valmiiksi piirakassa, joten erillistä vaniljakastiketta ei tarvitse todellakaan tehdä. Ilman muuta kokeilemisen arvoinen. Pohjasta tuli tosi ohut (piikakkavuoan halkaisija 27 cm), joten jos haluat hieman paksumman ja että vuoan reunoille myös yltää taikinaa, niin kannattaa tehdä pohja 1,5-kertaisena.

Mantelinen%20omenapiirakka-normal.jpg

 

Pohja:

2 dl venhäjauhoja

1 dl kaurahiutaleita

0,5 dl sokeria

75 g voita tai margariinia

Kastike:

75 g voita tai magariinia

1 dl sokeria

2 rkl vehnäjauhoja

3 dl kevytkermaa (minä käytin Flora kuohua)

Täyte:

3-4 omenaa

1 dl mantelirouhetta

Pinnalle:

1 dl mantelilastuja

 

Vaihe1: Sekoita jauhot, kaurahitutaleet ja sokeri huoneenlämpöiseen rasvaan. Painele seos torttuvuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa noin 10 min

Vaihe 2: Valmista kastike. Sulata rasva kattilassa, lisää sokeri ja vehnäjauhot ja anna kiehahtaa. Sekoita joukkoon kerma ohuena nauhana. Anna kiehua miedolla lämmöllä 5 min.

Vaihe 3: Levitä esikypsennetyn pohjan päälle kuoritut, viipaloidut omenat. Ripottele päälle mantelirouhe.  Kaada vuokaan kastike ja ripottele päälle mantelilastut. Paista piirakkaa noin 25 min kunnes piirakka on saanut kauniin värin.

Minä jätin mantelirouheen pois, kun kaapista ei sitä löytnyt. Sen tilalle laitoin muutaman puolukan. Lisäksi luin ohjeen väärin ja laitoin ensin kastikkeen, sitten vasta omenat ja puolukat, mutta ei haitannut. Lisäsin vielä kanelia omenoiden päälle.

 

Alkuperäinen ohje löytyy: www.pirkka.fi