Koko Ruotsi leipoo -ohjelmassa tehtiin Aleksanterin leivoksia ja siitä sain idean tähän kokeiluun. Tosin pohjan ohje, jota minä käytin oli aivan tosenlainen kuin ohjelmassa, mutta samapa tuo.

Mitä tänään syötäisiin -ohjelmassa käytetyllä ohjeella leivon nämä tosi makeat leivokset.Ohje oli paljon helpompi kuin ruotsalaisten voitaikinapohja. Tosin maku ei välttämättä ole niin hyvä, mutta eiköhän nämäkin leivokset tule syötyä. Ohjeen mukaan maku parenee, kun leivokset saavat vetäytyä kelmun alla päivän tai pari jääkaapissa.

Monesta leivontablogista löytyy näiden leivonnaisten ohjeita hieman erilaisilla valmistustavoilla ja kuorrutteilla. Minä tein www.pirkka.fi -sivustolta löytyneellä ohjeella. Kuorrutteen tein omalla tavallani.

Ainekset:

200 g voita tai margariinia

0,5 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoa

1 kananmunan keltuainen

Täyte:

vadelmahilloa

Kuorrutus:

4 dl tomusokeria (225 g)

n. 0,5 dl vettä

Nypi huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja jauhot murumaiseksi seokseksi joko käsin kulhossa tai monitoimikoneessa. Lisää keltuainen ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Laita taikina kelmuun käärittynä vetäytymään puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Ota taikina jääkaapista ja kauli 0,5 cm paksuiseksi levyksi kahden leivinpaperin välissä. Kypsennä pohja uunin keskitasolla noin 10 min.

Anna pohjan hieman jähtyä ennen kuin leikkaat sen kahtia.Levitä toiselle puoliskolle vadelmahillo. Netissä on Mitä tänään syötäisiin -ohjelmasta videopätkä, jossa tämä leivos tehdään. Kannattaa katsoa.

Kuorrutusta varten lisää tomusokeriin vesi tai siruunamehu vähitellen, jotta seoksesta ei tule liian löysää. Jos näin käy, niin hyvä konsti on jättää seos vähäksi aikaa ja antaa olla, niin muutaman minuutin päästä seos on saostunut jonkin verran. Käytä joko mansikanmakuista tomusokeria tai lisää punaista väriainetta, jos käytät tavallista tomusokeria.

Kun olet saanut haluamasi koostumuksen kuorrutukseen, niin levitä se lastalla levyn päälle. Halutessasi voit hifistellä ja tehdä toisella värillä marmoroinnin. Alimmainen kuorrute ei saa olla vielä jähmennynyt, jos teet marmoroinnin.

Leikkaa paloiksi ja laita jääkaappiin jähmettymään.

Aleksanterin%20leivokset-normal.jpgAleksanterin%20leivokset%20levy-normal.j