Tämän päivän leivontateemana oli sopivasti kristallipullat, kun Kaisa voitti kristallipallon, hyvä Kaisa.

Kokeilin eilen miten vaniljakastike toimii pullataikinassa. Löysin eräästä blogista vaniljaisen pullataikinan ohjeen, joka oli mukaelma vastaavasti toisen blogin kristallipullista. Minusta vaniljakastike ei tuonut mitään lisäarvoa pullataikinaan, joten tänään päätin tehdä oman mukaelman kristallipullista. Näistä kristallipullistakin tuntuu olevan monenlaisia versioita, mutta tässä minun versioni.

Taikina:

2,5 dl maitoa

1 pss kuivahiivaa (á 11 g)

1 dl sokeria

1 kananmuna

1 tl suolaa

0,5 rkl vaniljasokeria

puolikas vaniljatankoa

100 g voita sulatettuna

n. 6 dl vehnäjauhoja (on suuntaa antava)

Voiteluun:

n. 30 g voita sulatettuna (voi tuo paremman maun kuin margariini)

Sokeriseos:

1,5 dl sokeria

1,5 rkl vaniljasokeria (tai maun mukaan)

Ohje: Sulata voi. Lämmitä maito 42 asteeseen, lisää puolikas halkaistu vaniljatanko mukaan (halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet ja laita ne ja tanko nesteeseen). Sekoita kulhossa kananmuna, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää lämmitetty maito seokseen. Ota vaniljatanko pois. Lisää suola. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää seokseen, jonka jälkeen lisää lähes kaikki vehnäjauhot. Lisää sulatettu voi ja jatka vaivaamista. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhosta. Mitä pehmeämpi taikina sitä parempi pulla. Nostata taikinaa n. 30 min. Kauli taikina kuten tekisit korvapuusteja. Leikkaa levy n. 1,5 - 2 cm kaistaleiksi, jotka kierrät kierteille ja muotoilet solmuiksi; kuten tekisit viinereitä.  (kts. valmis pulla) Minä työstän kaksi taikinalevyä.

Kohota pullia leivinliinalla peitettynä n. 15 min. Voitele kananmunalla ja paista 225 astetta n. 10 min. (Uunin teho vaikuttaa paistoaikaan)

Anna pullien hieman jäähtyä. Kun pystyt käsittelemään pullia, niin voitele ne voisulalla ja kieritä sokeriseoksessa.

kristallipullat-normal.jpg