Keväällä sain innostuksen tehdä itse saaristolaisleipää ja netissä surfatessa löysin mieleiseni ohjeen ja sen jälkeen olen tehnyt muutaman kerran ko. leipää, myös mieheni syntymäpäiville kesällä. Leivästä pitivät myös syntymäpäivillä olleet vieraat, joten ohje on näin ollen kokeilemisen arvoinen paitsi maun myös sen helppouden takia; ainekset vain sekoitetaan, kohotetaan ja paistetaan ja maukas ja säilyvä leipä on valmis. Jouluna tämä leipä myös maistui...
Ohje:
1 l piimää
75 g hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljanmaltaita
3 dl venhä- tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa (mitallinen on todellakin ruokalusikallinen, ei siis virhettä)
10 dl vehnäjauhoja
leivän voiteluun:
1 rkl siirappia
3 rkl vettä
Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva joukkoon. Lisää siirappi, kaljanmaltaat, leseet, ruisjauhot, suola ja vehnäjauhot.Taikina on löysää.
Kohota noin 1h 30 min.
Voitele leipävuoat ja jaa taikina vuokiin. Paista 175 asteisessa uunissa uunin alimmalla tasolla 2 tuntia.
Voitele leipiä paiston loppuvaiheessa (n. 1 h 30 min) siirappi-vesiseoksella. Kumoa ja jäähdytä.
Parhaimmillaan leipä on seistyään viileässä kahdeta kolmeen päivään. Maistuu tosin lämpimänäkin tosi hyvältä, nam.
Leivän voi myös pakastaa.
Ohje löytyy: www.kotiliesi.fi tai www.ruoka.fi
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.