Tänään oli pakko juoda mitalikahvi, oli niin upea päivä Suomen olympiajoukkueen sprinttihiihtäjille. Onnea heille kovasti ja kiitos upeista hetkistä. Todella jännittävää oli katsoa hiihtoa, miesten hiihtäessä en voinut enää istua, vaan oli noustava seisomaan ja hyppimään Mustin viedessä ankkuriosuutta.

Meidän perheessä kaikki pitävät tästä kääretortusta, jota aikoinaan talouskoulussakin teimme. Ohje oli tässä taannoin Aamulehdessä, joten ei tarvinnut opiskeluaikaista kirjaa hakea esille. Tämä vain on niin hyvää ja melko helppo tehdäkin. Laitoin päälle vielä valkosuklaakastiketta, jonka ohjeen löysin myös Aamulehdestä.

Kääretorttu:

4 kananmunaa

1,5 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

1 rkl vehnäjauhoja

2 rkl kaakaojauhetta

1 tl leivinjauhetta (tämä minulta unohtui, mutta hyvin pohja silti kohosi)

 

Voivaniljakiisseli:

100 g voita

1 dl maitoa

1 munankeltuainen tai pieni kananmuna

1 tl perunajauhoja

1 rkl sokeria

ripaus vaniljasokeria

 

Valkosuklaakastike:

150 g valkosuklaata

0,5 dl vettä

1,5 dl kermaa

2 rkl sokeria

Kääretortun valmistus: Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää varoivaisesti sekoittaen joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet.(Älä sekoita enää sähkövatkaimella, vaan ota iso metallinen lusikka sekoittamiseen). Levitä taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipannulle. Paista 225 astessa 7 min.

Kumoa kypsä torttulevy leivinpaperille, jonka päälle on ripoteltu sokeria. Irrota leivinpaperi varovasti torttulevystä.Levitä täyte pohjan päälle, mielellään jäähtyneen pohjan päälle, jos laitat siihen ohjeen mukaisen voivaniljakiisselin.Täyte alkaa ikävästi sulamaan, jos laitat sen lämpimän levyn päälle. Kääri levy tiukaksi rullaksi leivinpaperia apua käyttäen. Laita kääretorttu jääkaapiin leivinpaperiin käärittynä. Minä käärin tortun vielä leivinliinaan sisään.

 

Voivaniljakiisselin valmistus: Vatkaa voi vaahdoksi. Keitä maito, keltuainen, perunajauhot ja sokeria kiisseliksi. Mausta kiisseli vaniljasokerilla. Sekoita jäähtynyt kiisseli ja vaahdotettu voi keskenään.

Valkosuklaakastikkeen valmistus: Keitä vettä, kermaa ja sokeria pari minuuttia. Pilko suklaa ja pane palat kulhoon. Kaada kermasokeriseos suklaan päälle ja sekoita, kunnes suklaa on täysin sulanut.Minulla oli suklaata 100 g ja suhteutin muut ainekset sen mukaisesti. Kastike on melkoisen löysää, joten se kannattaa tehdä hyvissä ajoin valmiiksi, jotta kastike ehtii jähmettyä tarpeeksi. Minulla oli kastike valmiina pari päivää ennen kääretortun tekemistä.

 

k%C3%A4%C3%A4retorttu%20talouskoulu-norm