Aamulehdessä oli Hyvä Elämä -osiossa pizzataikinan ohje, joka oli Ben Riccion kirjasta "Moreeni 2013".

Olen tehnyt useita pizzoja, mutta tottahan toki tätä ohjetta piti kokeilla.Ohjeessa ei ole ollenkaan öljyä, jota itse aina ennen käytin pizzataikinassa, mutta en enää. Alla olevasta ohjeesta tuli meidän perheen ehdoton suosikki ja muita pizzatakinan ohjeita ei enää sitten tarvita.

Tämän ohjeen mukaan pizzan teko ei käy hetkessä, aikaa kohotuksiin pitää varata 2 tuntia.

Väitän, että tämä pizzataikina on kokeilemisen arvoinen.

 

Pizzataikina

6 kpl 30-senttistä pizzaa

30 g tuoretta hiivaa

2 tl suolaa

6 dl vettä

1 kg vehnäjauhoja ( kokeilun tuloksena 920 g vehnäjauhoja riittää ja pizzajauhoja riittää 860 g )

Liuota suola ja hiiva veteen, sekoita, kunnes suola on täysin liuennut. Pane jauhot omaan kulhoonsa ja kaada vesi jauhojen keskelle. Vaivaa tasaiseksi, kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota tunti pyyhkeellä peitettynä.

Pyörittele taikina kuudeksi palloksi. Anna taikinapallojen kohota vielä tunti ennen kaulitsemista.Levitä tomaattikastike pizzapohjalle ja haluamasi täytteet. Itse olen paistanut pizzan 220 asteisessa uunissa n. 13-20 minuuttia. Tässä kohdin olen noudattanut lieden valmistajan ohjeistusta lämpötilan ja ajan suhteen.

 

Olen kokeillut tehdä pizzataikinan sekä venhäjauhoja että pizzajauhoja käyttäen ja pizzajauhoilla maku ja koostumus oli parempi.

 

Yhteishyvän Ruoka -liitteessä oli elokuussa 2013 tomaattikastikkeen ohje, jota olen käyttänyt nykyisin pizzapohjassa.

Tomaattikastike

2 dl tomaattimurskaa

2 rkl tomaattisosetta

1 hienonnettu valkosipulinkynsi

1 rkl fariinisokeria

ripaus suolaa ja rouhittua mustapippuri

Keitä kastikkeen aineksia 5 minuuttia.Anna jäähtyä.

 

 

merjan%20pizza-normal.jpg

esan%20pizza-normal.jpg

 

 

Lähteet: Aamulehti 22.8.2103 / Yhteishyvä elokuu 2013