Leilas chokladcheesecake
 
Ingredienser
 
Cheesecakebotten
400 g digestivekex 
200 g smör 
 
Fyllning
600 g philadephiaost 
2.5 dl kesella, 10 %   Rahka
2 tsk vaniljsocker 
1.5 dl strösocker 
4 st ägg, ekologiska 
1 dl vispgrädde    Ei vaahdoteta
Chocolate swirl
150 g mörk choklad, av bra kvalitet, 60 % 
3 msk espresso  
 
Gör så här
 
1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
2. Krossa kexen fint i en mixer (eller lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel).
3. Smält smöret och blanda med kexsmulorna.
4. Tryck ut kexblandningen till en botten i en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
5. Förgrädda botten i mitten av ugnen i cirka 10 minuter, låt svalna.
6. Sänk ugnstemperaturen till 140 grader.
7. Vispa philadelphiaost och kesella krämigt i en skål.
8. Blanda i strösocker och vaniljsocker.
9. Rör i ett ägg i taget och sist vispgrädden.
10. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda ner kaffet.
11. Dela upp smeten i 2 skålar och blanda ner den varna chokladen i den ena smeten.
12. Varva smeterna om varandra över kexbotten.
13. Dra ett mönster med en kniv eller tandpetare genom smeten.
14. Grädda din chokladcheesecake i cirka 1 ½ timme tills den stannat helt.
15. Låt svalna och servera chokladcheesecaken ljummen eller kylskåpskall.
 
Laita uuni 175 asteeseen
Murskaa keksit ja lisää joukkoon sulatettu rasva.
Laita kekaipohja irtopohjavuokaan( n. 24 cm), jossa on leivinpaperi alla ja reunat voideltu. Esipaista pohjaa 10 min. Paiston jälkeen laske uunin lämpö 140 asteeseen.
Sekoita tuorejuusto ja rahka kulhossa.
Lisää hienosokeri ja vaniljasokeri.
Lisää munat yksitellen, mutta älä vispaa vaan sekoita.
Lisää kerma, jota ei ole vaahdotetun
Sulata suklaa ja lisää sulan suklaan joukkoon loraus kahvia  3 rkl ( expresso)
Jaa taikina kahteen vuokaan ja toisen taikinan joukkoon lisää sulatettu suklaa.
Lisää taikinat vuorotellen pohjan päälle. Tämän jälkeen ota veitsi ja tee haluamasi kuvio.
Paista n . 1 h   30 min tai kunnes täyte on hyytynyt.
Jäähdytä jääkaappikylmäksi.
Recept.nu


Leilan%20suklaajuustokakku-normal.jpg

Jos pidät suklaasta, niin tämä Leilan juustokakku on todellakin suklaaholistin mieleen, kuten Leila leipoo Ranskassa -ohjelmassa Leila Lindholm itse sanoi. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Pieni pala riittää, on sen verran tuhtia tavaraa.